Ketunpoikien käsikirja

1 Kettuperhe toimii

1.1 Toiminta-ajatus

Napapiirin Palloketut on vuonna 1993 perustettu poikien ja miesten lentopallon erikoisseura. Napapiirin Palloketut luo jäsenilleen järjestelmällisellä toiminnalla olosuhteet laadukkaaseen ja monipuoliseen urheiluun sekä  hyvinvointiliikuntaan. Napapiirin Palloketut tarjoaa jäsenilleen mahdollisuuden kehittyä nuoresta kansallisen – aina kansainvälisen tason urheilijaksi, valmentajaksi tai seuratoimijaksi.

Pallokettujen kolme tärkeää osa-aluetta ovat: Junioritoiminta, Kultavaskooliturnaus ja edustusjoukkue. Pallokettujen toimintaa ohjaavat Kettuhenki ja Nuori Suomi-periaatteet

1.2 Tavoitteet

Napapiirin Pallokettujen lisenssipelaajien määrä on vuonna 2016 noin 70 pelaajaa ja seurassa järjestetään kaikille ikäluokille ohjattua toimintaa, niin harrastus- kuin kilpailuryhmillekin. Seuran edustusjoukkue on lepotilassa kauden 2016-2017, koska seura keskittyy kasvattamaan juniorimäärää ja panostaa laadukkaaseen valmennukseen.

Napapiirin Palloketut on selkeä ykkönen Pohjois-Suomen poikalentopallossa ja viiden parhaan joukossa koko Suomessa.

Napapiirin Palloketut tunnetaan laadukkaasta ja menestyksekkäästä toiminnasta. Seura kasvattaa omista junioreista pelaajia edustusjoukkueeseen ja tekee yhteistyötä muiden seurojen kanssa junioreiden eteenpäinviemiseksi.

Napapiirin Palloketut toimii laadukkaana kasvattajana. Seura on haluttu yhteistyökumppani kouluille ja eri yhteisöille. Seuran tekemää kasvatus- ja nuorisotyötä arvostetaan.

Tavoite

 • Harrastajamäärä kasvaa ja nuorisotoiminta on laajaa
 • Valmennus on osaavaa
 • Tarjoamme jokaiselle jäsenelle mahdollisuuden harrastaa
 • Seura on houkutteleva
 • Organisaatio on innovatiivinen ja asiakaslähtöinen

1.3  Sinettiseura

Nuori Suomi Sinettiseurat ovat nuorisourheilun laatuseuroja, jotka ovat saaneet tunnustuksen laadukkaasta nuorisotoiminnasta. Sinettiseuroilla on yhteiset laatukriteerit, joiden mukaan sinetti voidaan myöntää. Nuori Suomi ja Suomen Lentopalloliitto on myöntänyt NaPalle tunnuksena laadukkaasta ja hyvin hoidetusta juniorityöstä Sinettiseuran arvon vuonna 1998. Sinettiseuran toimintaa on tarkistettu 2-5 vuoden välein ja viimeksi kevään 2012 auditoinnissa Sinettiseuran arvo myönnettiin edelleen 2 vuodeksi.

1.4 Seuran arvot

Pallokettujen arvot tukevat päämäärien asettamista ja niihin pääsemistä.

Ihmisläheisyys

 • Toimintamme perustuu ihmisiin – kaiken takana on ihminen
 • Uskallamme laittaa itsemme likoon
 • Kannustamme toisiamme oppimaan uutta ja jaamme myös omaa osaamistamme muille
 • Rohkaisemme edelläkävijyyteen ja erilaisuuden hyväksymiseen

Yksilön kunnioittaminen

 • Kaikki seuratyö on arvokasta
 • Hyvästä tuloksesta seuratyöntekijöitä palkitaan
 • Seuran jäsenten arvostaminen heidän asemastaan, iästään, rodustaan, uskonnostaan taustastaan ja olemuksestaan riippumatta on perusedellytys luottamukselle.

Luotettavuus

 • Olemme rehellisiä itseämme ja toisia kohtaan. Pidämme sen minkä lupaamme
 • Rehellinen toiminta on loppujen lopuksi parasta toimintaa sekä seuran sisällä että toiminnassa seuran yhteistyökumppaneiden kanssa.
 • Yhteistyömme seuran sisällä ja yhteistyökumppaneiden kanssa perustuu keskinäiselle kunnioitukselle

Avoimuus

 • Olemme avoimia uusille asioille, kehitykselle ja muutoksille – ja sitä kautta toimintatapojemme jatkuvalle parantamiselle.
 • Annamme tietoa toiminnastamme avoimesti ja tiedotamme asioista vääristelemättä.

Yhteistyö ja vastuuntuntoisuus

 • Kannamme oman osamme yhteiskunnallisesta kasvatus- ja nuorisotyöstä
 • Yhdessä samanhenkisten yhteistyökumppaneiden ja yhteisöjen kanssa saavutamme parhaan tuloksen
 • Haluamme tehdä yhteistyötä omaa osaamista hyödyntäen ja siitä nauttien
 • Annamme panoksemme lajimme valtakunnalliseen kehittämiseen

1.5 Pelisäännöt ja eettisetlinjaukset

Pelisäännöt

Jokaisessa joukkueessa käydään pelisääntökeskustelut ja laaditaan pelisäännöt, niin junioreille kuin vanhemmillekin. Edustusjoukkue käy keskenään pelisääntökeskustelun ja laatii omat sääntönsä.

Junioripäällikkö tai valmentaja ohjeistaa joukkueet pelisääntökeskusteluun ja antaa apuja keskustelujen pohjaksi. Juniorijaostossa sovitaan päivämäärä, mihin mennessä keskustelut on käyty ja säännöt ovat valmiina. Valmiit säännöt ovat näkyvissä jokaisen joukkueen omilla nettisivuilla.

Jos joukkueella tulee ongelmia pelisääntöjen muodostamisessa tai niiden noudattamisessa ja joukkue ei pysty niitä yksin ratkaisemaan, keskustellaan asioista juniorijaostossa ja etsitään ongelmiin ratkaisut.

Eettiset linjaukset

 • Kaikille lapsille tarjotaan tasapuolisesti peliaikaa
 • Toimintamme tarjoaa lapsille iloa ja mielihyvää
 • Kannustamme kaikkia lapsia hänen taitotasostaan riippumatta
 • Valmentajaa rohkaistaan kuuntelemaan sekä junioreita, että näiden vanhempia
 • Kaikille valmentajille tarjotaan samat mahdollisuudet osallistua valmentajakoulutukseen
 • Kannustamme lapsia päihteettömään elämään ja noudattamaan terveellisiä elämäntapoja sekä
 • harrastamaan liikuntaa monipuolisesti
 • Emme käytä laittomia (doping) toimintatapoja kilpailullisten tavoitteiden saavuttamiseksi

2 Pikkukettujen harjoitukset ja ottelutapahtumat

2.1     Kasvun puu

Napapiirin Palloketuissa edetään harjoituksellisesti tyvestä puuhun -periaatteella. Jokainen juniori harjoittelee pääasiassa oman ikäluokkansa ryhmissä. Poikkeavissa tapauksissa voidaan juniorille antaa mahdollisuus harjoitteluun ikäluokkaansa vanhempien kanssa. Seuraavasta kuvasta käy hyvin ilmi harjoittelun rytmitys ikäluokittain. Kuvasta ei käy ilmi 3-6 vuotiaiden Mukularalli/Palloleik- kikoulu. Se toteutetaan yhdessä WoVon, Napa-Pesiksen ja NSB:n kanssa kanssa.

2.2 Ikäluokat

Lasten joukkueet muodostetaan ikäluokittain. Ikäluokkien sisällä pyritään joukkueet muodostamaan tasollisesti mahdollisimman tasaisesti. Vanhemmissa ikäluokissa joukkueet voidaan muodostaa ikävuosien mukaan. Nuorempien harjoitusryhmät muodostetaan edellisen kauden ryhmien pohjalta elokuun alussa, kun kaupungilta saadaan harjoitusvuorot. Harjoituskauden aloituksesta tiedotetaan seuran nettisivuilla ja lehdissä.

2.3 Harjoitukset

Ikäluokittain harjoittelumäärät ja harjoitusten pääpaino harjoittelu- ja kilpailukaudella

Mukularalli:

Mukularalli tarkoitettu 3-5 vuotiaille. Kerhossa leikitään mukavia leikkejä pallon kanssa ja ilman. Pidetään hauskaa ja siinä samassa opitaan hyödyllisiä taitoja pallonkäsittelyssä.

Palloleikkikoulu:

Palloleikkikoulu on tarkoitettu 5-6 vuotiaille tytöille ja pojille. Ideana on harrastaa liikuntaa yleistaitoa ja hieman pallotaitojakin kehittäen, ei mitenkään erityisesti lentopalloon liittyen, joskin sitäkin on mukana.

Sekä Mukularalli että Palloleikkikoulu toteutetaan yhteistyössä Napa-Pesiksen, Napapiirin Salibandyn ja Woman Volleyn kanssa

F-pojat:

Ohjattu harjoittelu alkaa syksyllä. Harjoituksia 2 kertaa viikossa, yhteensä 2h/vk.

Harjoittelu leikinomaista. Erilaisia leikkejä pallon kanssa ja ensi askeleet lentopallon pariin. Koppipalloa opetellaan ja suoritetaan Taitomerkkejä. Vanhimmat lähtevät syksyn sarjoihin ja nuoremmat aloittavat keväällä pelaamisen

E-pojat:

Ohjattu harjoittelu alkaa syksyllä. Harjoituksia 2-3 kertaa viikossa, yhteensä 3-5h/vk.

Harjoittelussa keskitytään lentopallon perustaitoihin ja liikkumiseen. Tärkeää oikean sormi- ja hihalyönnin tekniikoiden opettelu. Pelit oikealla pallolla kolme pelaajan systeemillä. Sarjoihin lähdetään syksyllä ja uusia joukkueita voi ilmoittaa sarjoihin vielä keväällä.

D-pojat:

Ohjattu harjoittelu alkaa syksyllä. Harjoituksia 3-4 kertaa viikossa, yhteensä 5-6h/vk.

Harjoittelussa keskitytään lentopallon perustaitoihin ja liikkumiseen. Tärkeää oikean sormi- ja hihalyönnin tekniikoiden osaaminen. Harjoittelussa paljon pienpelejä ja fysiikka kuntopiireillä. Pelit oikealla pallolla neljän pelaajan systeemillä. Sarjoihin lähdetään syksyllä ja uusia joukkueita voi ilmoittaa sarjoihin vielä keväällä. Ensiaskeleet ison kentän peliin ja isoon palloon kauden aikana.

C-pojat:

Ohjattu harjoittelu ympärivuotista. Kesällä tekniikkaa ja fysiikkaa. Ulkona voi tehdä paljon juttuja. Harjoituksia 4 kertaa viikossa, yhteensä 7-8h/vk.  Ison kentän pelipaikkojen ja roolituksen opettelua. Jokainen pelaaja opettelee kaikkien roolien pelaamista. Sarjoihin lähdetään syksyllä. Vanhempi ikäluokka SM-sarjaan ja nuoremmat mahdollisesti Super-sarjaan/SM-sarjaan.

B/A-pojat:

Ohjattu harjoittelu ympärivuotista. Kesällä tekniikkaa ja fysiikkaa. Ulkona voi tehdä paljon juttuja. Harjoituksia 4-5 kertaa viikossa, yhteensä 8h/vk. Jokainen pelaaja opettelee edelleen kaikkien roolien pelaamista. Sarjoihin lähdetään syksyllä. Joukkue pelaa myös Rovaniemen paikallissarjaa.

Vanhimmilla pojilla mahdollisuus harjoitteluun edustusjoukkueen kanssa, varsinkin kesällä. A-pojat muodostavat pitkälti myös edustusjoukkueen ja osallistuvat miesten 1-sarjaan.

2.4 Osallistuminen kilpailuihin ja peluuttaminen

Kaikissa ikäluokissa kaikkien joukkueeseen kuuluvien on saatava turnauksissa peliaikaa. Osallistutaan kaikilla joukkueilla alueen ja Lentopalloliiton järjestämiin joukkueen oman tason mukaisiin sarjoihin.

2.5       Power Cup

Napapiirin Palloketut on seuran perustamisvuodesta 1993 lähtien osallistunut nuorten maailman suurimpaan lentopalloturnaukseen. Palloketut ovat reissanneet: Savonlinnasta 1993, viimeisimpään Hämeenlinnan 2016 turnaukseen saakka ja perinne saa myös jatkoa 2017 Vantaalle. Seura tukee yhtä jokaisesta ikäluokasta osallistuvaa joukkuetta osallistumismaksun verran.

3         Maksut, talkoot ja vakuutukset

3.1       Yhteiset talkoot

Juniorijaosto toimii taloudellisesti itsellisesti ja hankkii tarvittavat taloudelliset resurssit toimintaan juniorijoukkueiden yhteisillä talkoilla edustusjoukkueen pelien yhteydessä, Lapin Erämessuilla, Kelkkamessuilla ja Kultavaskooliturnauksissa. Keskitymme näihin kolmeen tapahtumaan koko seuran voimin seuratoimijat, johtokunta, edustusjoukkue, valmentajat, joukkueenjohtajat, pelaajien vanhemmat ja vanhimpien ikäluokkien juniorit.

Juniorijaoston ei tarvitse ”piilorahoittaa” edustusjoukkueen toimintaa. Juniorijaosto maksaa joukkueiden sarjamaksut, pallot ja tarvikkeet, tukee aluejoukkueisiin – ja maajoukkueisiin päässeitä, tukee Power Cup-matkaa ja maksaa mahdollisuuksien mukaan valmentajille kulukorvauksia.

Seuran oma tapahtuma Kultavaskooliturnaus pyritään järjestämään 2017 alkaen omin voimin. Junioreilla on vastuullaan noin 10 kentän tuomarointi, lisäksi vanhemmilla ja muilla talkoolaisilla kanttiinitoiminnan pyörittäminen.

Juniorijoukkueet rahoittavat toimintansa (pelimatkat) itse. Kun juniorit ja vanhemmat hoitavat talkoovelvoitteet tunnollisesti, pystymme pitämään kausimaksut mahdollisimman alhaalla, jotta siitä ei tule kynnystä harrastukseen tulemiseksi. Joukkueet voivat järjestää omia talkootöitä ja saavat niistä tulevan tuoton itselleen. Yhteisistä talkoista Kelkka- ja Erämessujen liikenteenohjauksen tuotto menee suoraan talkoileville ikäryhmille tehtyjen tuntien mukaan, muu talkootuotto noiden osalta menee juniorijaostolle. Kultavaskoolin osalta joukkueille tuloutuva osuus sovitaan aina tapauskohtaisesti, pääsääntöisesti tulot menevät juniorijaostolle valmennustoimintaan.

Junioreilta peritään vuosittain seuraosuusmaksu, joka menee suoraan juniorijaostolle valmennustoiminnan pyörittämiseen.

Edustusjoukkueen varainhankintaa hoitaa oma organisaatio. Junioreiden hoitamista talkoista ja kausimaksuista ei mene yhtään euroa edustusjoukkueen budjettiin.

3.2       Toimintamaksut ja vakuutukset

Vanhemmilta perittävät lasten osallistumismaksut pyritään pitämään mahdollisimman alhaalla. Kausimaksu pitää sisällään Lentopalloliiton osuuden, vakuutusosuuden ja juniorijaoston osuuden.

Liiton lisenssiosuus: Sisältää kilpailuoikeus lentopalloliiton sarjoissa, Kiila-lehden vuosikerran ja alennukset ottelutapahtumiin. Pelaajalisenssi oikeutta seuraaviin alennuksiin sisäänpääsymaksuista liiton alaisissa otteluissa seuraavasti: hinta 2€/ale 0,5€; -7€/1€; 7-10e/2€ ja 10€-/3€

Vakuutuksen osuus: Sisältää perusvakuutuksen; hoitokulut 8.500 € asti ilman omavastuuta ja fysikaalisen hoidon korvaus/enint. 10 kertaa vammaa kohden, kts lisätiedot liiton nettisivuilta kohdasta kilpailu/lisenssit/sporttiturva

NaPan juniorijaoston osuus: Sisältää ohjatun valmennuksen, harjoitusvuorot ja seuran jäsenmaksun.

NaPan juniorijaosto hoitaa yhteisillä talkoilla saamistaan varoista ja kausimaksuista: välineistä ja asusteista pallot, ensiaputarvikkeet ja muut harjoitusvälineet, kilpailumaksut (kuten liiton sarjamaksut ja Power Cup -joukkuemaksut) ja valmentajakoulutuksen.

Lisenssillä saa etuja/alennusta urheiluvarusteista Intersportissa. Umbro seura-asut hinnaston mukaisesti (nettisivuilla), Sisäpelikengistä -20%.

Sisaralennus on voimassa niin, että vanhin lapsista maksaa täyden lisenssin, seuraava saa 20€ alennuksen oman ikäluokkansa kausimaksusta. Lisenssi-info löytyy osoitteesta: https://www.napapiirinpalloketut.fi/Juniorit/Lisenssi-info

Kilpailutoimintaan ja pelimatkoihin kuluvat rahat joukkueet hankkivat omatoimisesti joukkueiden sopiman summan, joukkueen sopimilla tavoilla.

4 Organisaatio ja yhteystietoja

4.1 Johtokunta

Napapiirin Pallokettujen ylin päättävä elin on johtokunta, johon vuosittain valitaan 8-10 jäsentä.  Johtokunta kokoontuu kerran kuukaudessa. Seuran tilikausi alkaa 1.5. ja loppuu 30.4. Vuosikokous pidetään Kultavaskooliturnauksen aikoihin kesäkuun lopussa.  Johtokuntaan kuuluu kolme junioreiden edustajaa.

4.2 Toimisto

Seuralla ei ole varsinaista toimistoa. Seuran osoite on Toripuistikko 2 A 8 Rovaniemi  ja puh 040 3328 749, Nettiosoite www.napapiirinpalloketut.fi ja sähköpostiosoite napapiirinpalloketut@gmail.com.

4.3 Junioriryhmän vetäjä

Palloketuilla on tällä hetkellä junioriryhmän vetäjänä Markus Vilander, joka hoitaa tehtävää oman työnsä ohessa.

Junioriryhmän vetäjä vastaa junioritoiminnasta ja luo edellytyksiä toiminnalle. Junioripäällikkö anoo salivuorot, ilmoittaa joukkueet sarjoihin, pitää ja koolle kutsuu juniorijaoston kokoukset. On yhteydessä alueen lentopallotoimijoihin ja Lentopalloliittoon. Junioripäällikön yksi tärkeimmistä tehtävistä on toimia tiedottajana lentopalloliiton ja seuran sekä toisaalta juniorijoukkueiden valmentajien/toimi- henkilöiden välillä.

4.4 Juniorijaosto

NaPan juniorijaosto koostuu eri ikäluokkien valmentajista, joukkueidenjohtajista ja rahastonhoitajista. Jaosto luo puitteet toiminnalle ja tekee päätökset, mitkä koskevat junioreita. Jaosto kokoontuu kilpailukauden aikana kerran kuukaudessa. Kokoukset toimivat myös valmentajien yhteisinä tapaamisina. Jaoston toimintaa johtaa junioriryhmän vetäjä.

4.5 Urheilija

Seurassa on juniori- ja aikuisurheilijoita. Heidän tehtävänä on muodostaa harjoittelu- ja kilpailuryhmiä, kehittää ennen kaikkea itseään ja sen lisäksi toimia niin, että joukkue ja seura kehittyy.

4.6 Vanhempi

Vanhempien rooli on toimia yksittäisten juniorien kannustajana ja tukijana harrastuksessa. Vanhemmat toimivat myös seuratyöntekijöinä (valmentajat, joukkueenjohtajat, yms.) ja talkootyöntekijöinä.

4.7 Valmentaja

Junioreiden valmentajat ohjaavat ja kasvattavat junioreita niin lentopallon saloihin, kuin muuhunkin yhteiskuntaelämään. Valmentaja vastaa ensiksi oman joukkueensa toiminnasta, mutta on erittäin tärkeä linkki juniorijaostoon ja johtokuntaan ja toisinpäin.

Edustusjoukkueen valmentaja laatii valmennusohjelmat ja vastaa niiden toteuttamisesta ja toimii kilpailutilanteissa ”ryhmänjohtajana”. Valmentaja suunnittelee saliolosuhteet ja kilpailutilanteet yhdessä joukkueenjohtajan kanssa. Edustusjoukkueen valmentaja toimii myös seuran päävalmentajana ja ohjaa ja opastaa myös juniorivalmentajia.

4.8 Joukkueenjohtaja

Juniorijoukkueiden johtaja huolehtii joukkueensa hyvinvoinnista. Hoitaa ilmoittautumisasiat, lisenssiasiat, tiedotusasiat, varusteasiat, kilpailureissut. Vastaa joukkueensa rahatilanteesta  ja  varojen hankinnasta yhdessä vanhempien kanssa. Joukkueenjohtaja kuuluu yhdessä valmentajan kanssa juniorijaoston kokoonpanoon.

5 Huoneentaulut ja ohjeet

Seura pyrkii järjestämään infotilaisuuksia junioreille ja heidän vanhemmilleen kauden alkaessa ja aikana harjoitteluun ja pelaamiseen liittyen, korostamaan monipuolisen liikunnan (muut lajit ja harjoitteleminen omatoimisesti seuran harjoitusten ohella) ja hyvän ravinnon sekä riittävän levon merkitystä lapselle. Kauden alussa ja tiedotetaan vanhemmille, johon sisällytetään informaatiota mm. viestimisestä seuran / joukkueen sisällä, palautteen antamisesta jne.

5.1 Ketunpojan huoneentaulu

 • Kunnioitan ja sitoudun noudattamaan seuran ja joukkueen yhdessä laatimia sääntöjä (vaikka en pääsisikään itse mukaan keskustelutilaisuuteen)
 • Olen tärkeä osa joukkuettani ja seuraani
 • Annan kaikkeni, pelaan reilusti.
 • Käyttäydyn aina hyvien käytöstapojen mukaisesti.
 • Kannustan joukkuekavereitani ja hyväksyn erotuomarin päätökset.
 • Noudatan ohjeita ja terveellistä elämäntapaa kentällä ja sen ulkopuolella. Alkoholi, tupakka, huumeet ja muut päihteet eivät kuulu minulle.
 • Hyväksyn erilaisuuden.
 • Nautin lentopallosta.
 • Tuon esille hyviä kokemuksia lentopallosta.
 • Huolehdin omista ja seuran varusteista.
 • Toimin pelinohjaajana tarvittaessa.
 • Huolehdin koulutyöni aina moitteettomasti
 • Pyrin antamaan palautetta valmentajille ja seuran toimihenkilöille toiminnan kehittämiseksi

5.2  Vanhempien huoneen taulu

 • Tuen ja kannustan lasten harrastusta sekä lastani joukkueen pelisääntöjen noudattamisessa
 • Annan työrauhan poikani joukkueen toimihenkilöille
 • Teen yhteistyötä kykyjeni ja voimieni mukaan.
 • Otan osaa vanhempien pelisääntökeskusteluihin ja sitoudun pelisääntöjen noudattamiseen.
 • Annan lapseni päättää harrastuksesta ohjaten ja kannustaen häntä.
 • Kuulun kettuperheeseen.
 • Osallistun mahdollisuuksien mukaan joukkueen ja seuran yhteisiin tapahtumiin ja tekemisiin.
 • Mitkään päihteet eivät tule mukanani seuran tapahtumiin.
 • Käyttäydyn seuran arvojen mukaisesti.
 • Pyrin antamaan palautetta joukkueen ja seuran toimihenkilöille seuran toiminnan kehittämiseksi

5.3 Toimihenkilöiden huoneen taulu

 • Olen esimerkillinen.
 • Arvostan itseäni, työtäni ja lajin parissa toimivia.
 • Olen lojaali pelaajiani ja heidän vanhempiaan varten.
 • Koulutan ja kehitän itseäni.
 • Olen rehellinen, oikeudenmukainen ja tasapuolinen kasvattaja.
 • Noudatan sääntöjä ja tehtyjä päätöksiä.
 • Olen innostava, kannustava ja ylpeä lajistani.
 • Otan osaa ikäluokkani valmentajien kanssa pelisääntökeskusteluihin ja sitoudun niihin.
 • Vastaan siitä, että minä itse ja joukkueeni kunnioitamme Nuori Suomi – henkeä.
 • Ohjaan pelaajia terveisiin elämäntapoihin.
 • Kauden päättyessä järjestän palautekeskustelun/-kyselyn pojille/vanhemmille joukkueen ja seuran toiminnasta

5.4       Seurajohdon huoneen taulu

 • Olemme kehittämässä lajiamme suunnitellusti ja tavoitteiden mukaisesti.
 • Sitoudumme NaPan arvoihin.
 • Tuemme, kannustamme ja huomioimme seuran valmentajia sekä jäsenistöä (= kettu – henki).
 • Sitoudumme demokraattisesti tehtyihin päätöksiin.
 • Arvostamme myös toisten seurojen työtä ja pyrimme yhteistyöhön.
 • Hoidamme omat velvoitteemme täsmällisesti.
 • Ylläpidämme jatkuvaa jäsenistön mielipiteisiin pohjautuvaa kehitystyötä.
 • Nuori Suomi-henki on seuramme toimintatapa

5.5 Joukkueenjohtajan tehtävät

Joukkueenjohtaja on yhteyshenkilö joukkueen sisällä ja seuran välillä

 • Osallistuu juniorijaoston palavereihin
 • Tekee yhteistyötä joukkueen valmentajien ja vanhempien sekä muiden joukkueenjohtajien kanssa
 • Yhteyshenkilö tarvittaessa lentopalloliittoon oman joukkueen osalta
 • Laatii 15.05. mennessä toimintakertomuksen kuluneesta kaudesta ja palauttaa sen seuran junioripäällikölle.
 • Toimittaa 15.05. mennessä yhdessä joukkueen rahastonhoitajan kanssa joukkueen tilinpäätöksen tilinpäätöslausuntoineen ja joukkueen toimintakertomuksineen seuralle.
 • Vastaa varusteiden huollosta, jakamisesta ja keruusta (mikäli ei nimettyä huoltajaa).
 • Toimii valmentajien apuna harjoituksissa tarpeen vaatiessa. On paikalla harjoituksissa ja peleissä sovitulla tavalla. Tarvittaessa hän järjestää itselleen sijaisen.

Joukkueenjohtaja hoitaa joukkueen käytännön asiat

Yhteystietorekisterin ylläpito

 • pelaajan nimi, synt.aika, osoite, puh.nro, e-mail, onko vapaa-ajan vakuutusta (vakuutusnumero)
 • huoltajan puh.nro, osoite, e-mail
 • yo. tietojen päivittäminen juniorijaostolle ja rahastonhoitajalle

Vanhempainpalaverit ja pelisääntökeskustelu

 • kutsuu koolle vanhempainkokoukset 2-3 kertaa vuodessa ja toimii niissä puheenjohtajana
 • laatii joukkueelle yhdessä valmentajien ja vanhempien kanssa talousarvion ja toimintasuunnitelman.
 • pelisääntökeskustelut käydään sekä pelaajien että vanhempien kesken (valmentajat käyvät keskustelun pelaajien kanssa). Pelisäännöistä saa lisätietoa Sport.fi -nettisivuilta
 • pelisäännöt lähetetään junioriryhmän vetäjälle
 • vanhempain palavereissa tiedotetaan joukkueen yleisistä esille tulleista asioista, esim. talkoot,
 • pelimatkat, sekä seuran asioista
 • sovi vanhempien kanssa tiedotustavoista (email, tekstiviestit, kirjalliset tiedotteet)

Ottelu- ja turnausjärjestelyt

 • sarjaan ilmoittautumiset valmentajan kanssa yleensä syyskuun aikana
 • seuraa tilannetta ja uutisia lentopalloliiton sivulta www.junnulentis.fi, sieltä näet päivitetyn tiedot
 • tilanteesta
 • turnauspäivät ovat selvillä viimeistään lokakuun aikana (ilmoita myös vanhemmille ko. päivät)
 • varaa kuljetus (voit varata kuljetuksen alustavasti kaikille turnauspäiville)
 • turnauskutsu löytyy junnulentiksen sivuilta/tulee sähköisesti sinulle kuukautta-puolta kuukautta ennen turnausta
 • varmista silloin kuljetus, sovi hinta!
 • varaa ruokailupaikat (mahd. aamupala sekä päivällinen)
 • tee tiedote pelaajille ja vanhemmille turnauksesta  (aikataulut, matkakustannukset, otteluohjelmat)
 • tietoa myös www.junnulentis.fi/nuorten sarjamääräykset

Oman turnauksen järjestelyt

Ennakkojärjestelyt

 • NIMEÄ TURNAUSVASTAAVA! EI SAISI OLLA KOTIJOUKKUEEN VALMENTAJA!
 • katso sopiva turnausaika (yleensä pvm annettu, katso alkuaika ja kesto), varaa Sali
  • F-, E- ja D-junioreille sopivia saleja: Ylikylä, Jokiväylä, Tottohalli, Rajan Sali. Rajan Sali ensisijaisena. Jokiväylä varataan koulun kansliasta. Muuten koulujen salit varataan suoraan koulujen rehtoreilta.
  • C-, B- ja A-juniorit (iso kenttä). Saleja, joille saa kaksi isoa kenttää ovat Tottohalli, Kauppis sekä Urheiluopisto. Urheiluopisto varataan suoraan heidän toimistosta ja muut koulut suoraan koulujen rehtoreilta.
  • ole yhteydessä vierasjoukkueisiin viimeistään kahta viikkoa ennen turnausta (vaikka et kaikkia turnauksen yksityiskohtia vielä tietäisikään!). YHTEYDENOTTO EI SAA MYÖHÄSTYÄ!
  • lähetä kutsut, joiden mukana kartta, turnausohjelma teknisen palaverin aikoineen, matkatasauslaskelma, kuitit, joukkueen kokoonpanoluettelo täytettäväksi jne…
  • varaa tuomarit, kirjurit, saliryhmä, kioskinpitäjät (kioskivastaava), leipojat, jne …
  • tarkista tai hanki verkot, antennit, pistetaulut, pöytäkirjat jne

Ennen pelien alkua

 • heti joukkueiden saavuttua esittele joukkueille (valmentajille, joukkueenjohtajille) sali ja järjestelyt
 • jaa otteluohjelmat ja muu materiaali joukkueille
 • pyydä täyttämään joukkueiden nimilista, jos ei ole jo täytetty
 • kerro teknisen palaverin aika ja paikka
 • pyydä valitsemaan reilu pelaaja tai muu palkittava pelaaja, jos turnauksessa jaetaan palkintoja

Tekninen palaveri

 • puoli tuntia ennen turnauksen alkua
 • lisenssien tarkistukset
 • matkakustannusten tasaukset
 • kenttäjärjestelyt, avajais- ja päättäjäistilaisuuden järjestelyt sekä otteluohjelma
 • pelitapa (2 voittoerää, juokseva pistelasku, 25 pistettä, tiebreakissa 15 pistettä, 2 pisteen ero ilman pistekattoa…)
 • sääntöpoikkeamat ja -tarkennukset (syöttö toinen jalka kentällä, kosketussäännöt vastaanotossa, aloitussyöttötapa, liberon käyttö jne…)
 • turnauksen jury
 • siisteys, käyttäytyminen …

Avajaistilaisuus (jos nähdään tarpeelliseksi)

 • 10 minuuttia ennen pelien alkua joukkueet jonoihin pukutilojen viereen tai riviin kentälle
 • ensin tervetulotoivotukset yleisölle ja vieraileville joukkueille
 • kerrotaan mistä turnauksesta on kyse
 • tuomareiden esittely
 • joukkueiden esittely (kun nimi mainitaan niin joukkueen jäsen juoksee omalle paikalleen tai heilauttaa kättään tms)
 • turnauksen järjestelyiden lyhyt esittely:
 • kentät, otteluohjelma, otteluiden kesto, buffetti …
 • hyvien pelien toivotus

Pelien aikana

 • täytä turnausyhteenveto – allekirjoitukset, myös ottelutulokset
 • lähetä ottelutulokset ottelun päätyttyä Junnulentis.fi sivujen ottelutulos-appsilla

Turnauksen lopputilaisuus (jos järjestetään, suotavaa!)

 • toimita joukkueille lopputulokset jos mahdollista
 • joukkueet samoille paikoille kuin alussa
 • jaetaan palkinnot jos niitä on
 • kiitokset otteluista
 • toivotetaan vieraille hyvää kotimatkaa

Muista tarvikkeet:

Antennit, ottelupöytäkirjat, kynät, puhdasta paperia, teippiä, mittanauha, pistetaulut, työkaluja. Buffettiin kahvinkeitin, kupit, lusikat, sokeria, maitoa, pullaa, karkkeja, limsaa.

Turnauksen jälkeen: ilmoita tulokset tulospalveluun (ohje liiton sivuilla, kilpailu/tulospalvelu), lähetä pöytäkirjat ja turnausyhteenveto sarjojen hoitajalle, lisätietoja nuorten sarjamääräyksistä ja liiton sivuilta.

5.6 Rahastonhoitajan tehtävät

 • Pitää joukkueen tuloista ja menoista yksinkertaista kirjanpitoa.
 • Maksaa ikäluokkavastaavan hyväksymät laskut.
 • Toimittaa yhdessä joukkueenjohtajan kanssa joukkueen tilinpäätöksen tilinpäätöslausuntoineen edelliseltä kaudelta junioriryhmän vetäjälle toimintakauden 15.5. loppuun mennessä.
 • Hoitaa jäsen- ja pelaajamaksut seuralle sekä osaltaan huolehtii pelaajien lisenssimaksuista.

6 Kiittäminen ja tiedottaminen

6.1 Seuratyöntekijöiden kiittäminen

Vuosittain seuran kauden päätöstilaisuudessa palkitaan junioreita, valmentajia ja seuratyöntekijöitä. Kultavaskooliturnauksen jälkeen/joulutauolla järjestetään Salitalkooryhmälle  saunailta ruokailuineen. Seuran (johtokunnan) tehtävänä on anoa Lentopalloliitolta ja SLU:lta seuran pitkäaikaisille toimijoille ansiomerkkejä kiitokseksi toiminnasta.

6.2 Tiedottaminen

Seuran asioista tiedotetaan avoimesti ja monella eri tasolla.

Joukkueenjohtajat ja valmentajat vastaavat suoraan joukkueen pelaajille ja vanhemmille tiedottamisesta.

Junioriryhmän vetäjä vastaa tiedottamisesta joukkueenjohtajille ja valmentajille. Tiedotus hoidetaan sähköposteilla ja seuran nettisivuilla. Jokaisella joukkueella seuran nettisivuilla omat sivut, joissa joukkueen pelaajat, valmentajien ja joukkueenjohtajien nimet yhteystietoineen sekä otteluohjelmat ja raportit harjoittelusta ja pelireissuista.

Junioriryhmän vetäjä vastaa ja koordinoi myös ulkoista tiedottamista (lehdistö). Kerran vuodessa järjestetään junioreiden vanhemmille yhteinen tiedotustilaisuus.

Seuran tiedottaja vastaa edustusjoukkueen tiedottamisesta. Laatii ennakkojutut ja ilmoitukset lehtiin ja seuran nettisivuille ja päivittää tiedot otteluista nettisivuille.

7 Ekin teesit by Erkki Kuoksa

Lopuksi Ketunpoikien käsikirjan ja Napan junnutoiminnan ”isän” teesit.

 1. Niin pelaat, kuin valmistaudut peliin. Etsi itselle sopivat valmistautumiskonstit.
 2. Jokainen harjoitus valmistaa sinua peliin. Jos käyt harjoituksissa läpi eri mahdollisuuksia, pelissä ei mikään tapahtuma/tilanne ylläötä sinua.
 3. Pelaa tässä ja nyt. Unohda virhe ja ole seuraavassa suorituksessa entistä kovempi. Jokainen tekee virheitä. Ota opiksesi tekemistäsi virheistä.
 4. Haasta jokaisella pelipaikalla vastustaja. Ole ovelampi, hämää, älä paljasta heikkouksia. Käytä vastustajan heikkouksia hyväksi. Käytä sääntöjen sallimia keinoja vastustajan horjuttamiseksi.
 5. Pelikentällä on erilaisia tehtäviä. Jos epäonnistut yhdessä, ole hyvä toisessa. Älä koskaan luovuta. Jokaisella pelipaikallakin on useita suorituksia. Sinun täytyy joka hetki olla valmiina ainakin kahteen erilaiseen suoritukseen. Jos ensimmäinen ei toteudu, ole valmiina jo toiseen tehtävään.
 6. Pelaa joukkueelle. Pallon ollessa ilmassa kaikkia kuutta pelaajaa tarvitaan kentällä. Lue peliä, halua palloa, ole valmiina suoritukseen.
 7. Älä selitä…. edes omassa mielessä, sillä silloin olet jo hävinnyt pallon, erän, pelin. Tunnusta ja tunnista virhe, sillä silloin sinulla on mahdollisuus kehittyä ja onnistua seuraavassa suorituksessa.
 8. Noudata perusohjeita kurinalaisesti. Vain siten voit olla luova ja yllättävä.
 9. Lentopallo on hauskaa. Nauti pelaamisesta. Kannusta muitakin mukavaan fiilikseen. Sinulla on etuoikeus saada pelata NaPa:ssa. Ole siitä ylpeä.
 10. Älä pelkää. Älä pelkää valmentajaa, virhettä, vastustajaa, yleisöä, matkustamista, lehtijuttuja, tuomareita, tilastoja. Opettele käsittelemään pelkotiloja, käännä pelot vahvuudeksi. Ole edellä lueteltujen seikkojen ”yläpuolella”.
Jaa